کاتالوگ

لوله فولادی چیست؟

لوله فولادی

لوله فولادی چیست؟ نوعی لوله استوانه ای بلند است که دو سر باز و توخالی و سطحی دایره ای شکل دارد. جنس این لوله ها از فولاد است که در حقیقت از آلیاژ آهن و کربن ساخته شده اند. لوله های فولادی در انواع مختلفی تولید می شوند که با توجه به روش تولید، کاربرد، و جنس فولاد به کار رفته در آنها دسته بندی می شوند. در ادامه سعی کرده ایم تا با پاسخ به سوال لوله فولادی چیست در مورد انواع لوله های فولادی اطلاعات کاملی را در اختیار شما قرار دهیم و اجازه دهیم تا انتخاب های ساده تری را در مورد انواع لوله های فولادی داشته باشید.

انواع لوله فولادی

ابتدا به بررسی کردن انواع لوله های فولادی می پردازیم. معمولا انواع لوله های فولادی می توانند اهمیت بسیار زیادی داشته باشند زیرا هر کدام از آن ها در یک محیط مشخص می توانند استفاده شوند. به همین خاطر نیز بهتر است این موارد و نکات را در نظر بگیرید و انواع این محصولات را به خوبی بشناسید. لوله های فولادی را می توان بر اساس روش تولید به دو دسته کلی تقسیم کرد.

  • لوله های فولادی درزدار : این لوله ها با جوش دادن دو ورق فلزی به یکدیگر تولید می شوند.
  • لوله های فولادی بدون درز : این لوله ها از یک شمش فلزی بدون درز تولید می شوند.
  • البته یک نوع تقسیم بندی دیگر نیز وجود دارد. لوله های فولادی را همچنین می توان بر اساس کاربرد به دسته های زیر تقسیم بندی کرد.
  • لوله های نفت و گاز: این لوله ها برای انتقال نفت و گاز استفاده می شوند.
  • لوله های آبرسانی : این لوله ها برای انتقال آب آشامیدنی و آب صنعتی استفاده می شوند.
  • لوله های ساختمانی : این لوله ها در ساختمان سازی برای ساخت اسکلت فلزی، سقف، و سایر سازه ها استفاده می شوند.
  • لوله های صنعتی : این لوله ها در صنایع مختلف مانند صنایع نفت و گاز، صنایع شیمیایی، و صنایع غذایی استفاده می شوند.

مزایای استفاده از لوله های فولادی

هر محصول صنعتی که این روزها در بازار وجود دارد، می تواند یک سری مزیت هایی را با خودش به همراه بیاورد. به طور کلی محصولات مختلفی که وجود دارند، اهمیت بسیار زیادی نیز دارند. با توجه به مزایایی که در پی هر کدام از لوله های فولادی به وجود می آید، می توانیم به این نکته نیز اشاره کنیم که کاربردهای متفاوتی به وجود می آید. لوله های فولادی مزایای بسیاری دارند که آنها را به یک انتخاب محبوب در بسیاری از صنایع تبدیل کرده است. برخی از مزایای این لوله ها شامل موارد زیر می شوند.

  • مقاومت بالا : لوله های فولادی در برابر فشار، ضربه، و خوردگی بسیار مقاوم هستند. همین مسئله باعث می شود تا در موقعیت های مختلف و صنایع و حوزه های گوناگون از این مدل از لوله ها استفاده زیادی شود.
  • دوام طولانی : لوله های فولادی عمر طولانی دارند و نیاز به تعمیر و نگهداری کمی دارند. بالا بودن عمر لوله های فولادی سبب می شود تا بتوانیم در اکثر حوزه ها از این مدل محصولات استفاده کنیم.
  • تنوع در اندازه و شکل : لوله های فولادی در انواع مختلفی از اندازه ها و اشکال تولید می شوند که این امکان را می دهد تا برای کاربردهای مختلف مناسب باشند.
  • قیمت مقرون به صرفه : لوله های فولادی نسبت به سایر مواد مانند آلومینیوم و پلاستیک مقرون به صرفه تر هستند.

فرآیند تولید انواع لوله فولادی

لوله ‌های فولادی حداکثر تا قطر ۲۴ اینچ تولید می‌شوند و امکان تولید لوله ‌هایی با قطر ۴۲ اینچ تنها در کشور چین و آمریکا وجود دارد.

طول لوله‌ های فولادی معمولاً به صورت شاخه ‌های ۶ متری است. به طور کلی قطر انواع لوله فولادی بر میزان تحمل فشار این لوله تأثیر می‌گذارد. لوله ‌های فولادی که قطر آن ‌ها از ۱۲ اینچ کمتر است، قطر اسمی و خارجی متفاوتی دارند ولی در لوله ‌هایی با قطر بیشتر از ۱۴ اینچ، قطر اسمی و خارجی لوله برابر است.

روش جوش دادن: در این روش ورق های فولادی را دور قالبی می پیچند و بعد از آن درز لوله را لحیم کاری می کنند. این عمل را در اصطلاح جوش دادن می گویند. لوله های که به این روش تولید می شوند، از قیمت مناسب تری برخوردار هستند. با این حال، این نوع لوله ها به اندازه لوله هایی که به روش زیر تولید می شوند، پایدار نیستند.

روش قالب خمیری و یا بدون درز: در این روش فولاد داغ را وارد قالب کرده و به این ترتیب به لوله شکل داده می شود. در این روش می توان لوله هایی با قطر ۵۰۰ mm تولید کرد. این لوله ها از قیمت زیادی برخوردار هستند و کیفیت و اطمینان بیشتری دارند.

روش قالب گیری: این روش تولید لوله، روش رایجی نمی باشد. در روش قالب گیری، مایعی داغ را درون قالب ها ریخته و به لوله تبدیل می کنند. این روش به اندازه روش بدون درز قابل اطمینان نمی باشد و به آسانی در برابر ضربه ترک نمی خورد.

لازم است بدانید لوله و پروفیل از لحاظ اقتصادی بسیار مقرون به صرفه می باشند. خم کردن لوله و پروفیل در صنایع مختلف مانند هوا فضا، صنایع شیمیایی، لوازم برقی خانگی و غیره کاربرد دارد. روش های متعددی برای خم کردن لوله فولادی وجود دارد.

کاربردهای لوله های فولادی

لوله های فولادی می توانند کاربردهای گسترده ای در صنایع مختلف داشته باشند. همین کاربردهای متنوع و گسترده است که سبب شده تا متقاضیان خرید این مدل از محصولات هر روز بیشتر از روز قبل شوند. یک سری نکات مهم را در خصوص کاربردهای لوله های فلزی وجود دارند که حتما باید در نظر داشته باشید. در ادامه سعی کرده ایم تا هم نکات مهم در خصوص انتخاب و هم کاربردهای لوله های فولادی را به طور کامل توضیح دهیم.

  • انتقال سیالات : لوله های فولادی به طور گسترده ای برای انتقال سیالات مانند آب، نفت، گاز، و مواد شیمیایی استفاده می شوند. معمولا استفاده از این لوله ها در پالایشگاه ها، مخازن آب، سدها، کارخانه های تولید مایعات شیمیایی، کارخانه های تولید مواد غذایی و نوشیدنی ها و… بسیار رایج است.
  • ساخت و ساز : لوله های فولادی در ساختمان سازی برای ساخت اسکلت فلزی، سقف، و سایر سازه ها استفاده می شوند. دلیل استفاده نیز به خاطر مقاومت بالای لوله های فولادی، نشکن بودن آن ها و همچنین بسیاری از موارد دیگر است.
  • حمل و نقل : لوله های فولادی برای حمل و نقل مواد جامد و مایع استفاده می شوند. حمل و نقل و جابجایی مواد جامد می تواند در ابعاد و حجم های مختلفی انجام شود.
  • ماشین آلات : لوله های فولادی در ساخت ماشین آلات و تجهیزات صنعتی استفاده می شوند. به طور کلی برای آن که بتوانیم از این لوله ها در ماشین آلات استفاده کنیم باید حتما چند مورد را در نظر بگیریم. لوله ها باید ضد زنگ باشند، وزن زیادی نداشته باشند و از سوی دیگر نیز مقاومت بالایی در برابر خمش، کشش و… از خود نشان دهند.

لوله های فولادی یک محصول پرکاربرد و با دوام هستند که در صنایع مختلف کاربردهای گسترده ای دارند. این لوله ها به دلیل مقاومت بالا، دوام طولانی، تنوع در اندازه و شکل، و قیمت مقرون به صرفه، یک انتخاب محبوب برای بسیاری از کاربردها هستند.

روش تولید لوله فولادی درزدار

در این روش، ورق‌های فولادی از طریق فرآیند شکل‌دهی سرد تولید می‌شوند. پس از درآمدن به شکل استوانه لبه‌های آن‌ها را به هم نزدیک می‌کنند. برای آن‌که لبه‌ها بدون استفاده از مواد پرکننده جوش، به یک‌دیگر متصل شده و پیوند ایجاد کنند، لازم است به میزان مناسبی گرم شوند.

این گرما از طریق عبور جریان بین دو لبه استوانه تامین می‌شود. در این روش تولید، از فرآیند جوشکاری الکتریکی مقاومتی استفاده می‌شود.

تولید لوله‌ها به روش جوشکاری الکتریکی مقاومتی به دوصورت انجام می‌پذیرد:

  • جوشکاری القایی با فرکانس بالا
  • جوشکاری تماسی با فرکانس بالا

این مرحله از جوشکاری به ‌صورت جوشکاری قوس زیرپودری نیز قابل انجام است. در این روش برای تولید گاز محافظ و افزودن عناصر آلیاژی، از یک شار استفاده می‌شود که خود شامل دو روش می‌باشد:

  • جوشکاری زیرپودری در راستای طول لوله
  • جوشکاری زیرپودری به صورت مارپیچ
  • روش تولید لوله فولادی بدون درز

روش لوله فولادی بدون درز

برای تولید این نوع از لوله بدون درز از 3 روش استفاده می‌شود:

  • آسیاب سنبه Mandrel Mill

در این روش تولید، از یک شمش فولادی گرد استفاده می‌کنند. ابتدا بیلت در کوره اجاق دوار شارژ می‌شود. پس از تخلیه شمش، سوراخی کوچک در انتهای آن پدید می‌آورند. این فرورفتگی برای کمک به سوراخ کردن چرخشی به عنوان نقطه شروع عمل می‌کند.

این سوراخ کردن، فرآیند نورد سریعی است که شمش گرم شده را بین دو رول بشکه‌ای با سرعتی مطلوب می‌چرخاند. پس از تولید پوسته لوله سوراخ شده، میله‌های سنبه در این پوسته‌ها وارد می‌شوند و به آسیاب سنبه انتقال پیدا می‌کنند و به شکل پوسته لوله با اندازه استاندارد نورد می‌شوند.

برای تکمیل فرآیند نورد نهایی، لازم است که پوسته آسیاب سنبه مجددا حرارت ببیند و ابعاد نهایی خود را به دست آورد.

  • مانیسمان

در این روش از غلتک‌های نورد استفاده می‌شود. یکی از غلتک‌ها در بالای دیگری قرار دارد و در جهت مخالف جریان مواد کار می‌کند. تفاوت بین این روش و آسیاب سنبه در به‌دست آوردن قطر داخلی است.

بدین صورت که در روش مانیسمان کاهش در چند مرحله رخ می‌دهد اما در روش آسیاب سنبه، قطر داخلی در یک عبور از سنبه حاصل می‌شود.

  • اکستروژن

در این روش، بیلت گرم شده را در قالب قرار می‌دهند. پس از آن ابزاری هیدرولیک شمش را به سنبه سوراخ‌کننده فشار می‌دهد و مواد از حفره استوانه‌ای بین قالب و سنبه جریان پیدا می‌کنند. این مراحل، تولید لوله از بیلت را حاصل می‌شود.

لوله مبلی

لوله مبلی یکی دیگر از انواع لوله فولادی است که با عنوان لوله سبک یا لوله روغنی نیز نامیده می‌شود. برای ساخت این لوله از ورق‌‎های نازک و کم ضخامت روغنی و فرآیند نورد سرد استفاده می‌شود؛ به همین خاطر مبلی نام دارد.

همچنین ممکن است برای تولید این لوله از جوشکاری مقاومت الکتریکی با فرکانس بالا استفاده شود. قابل توجه است که لوله‌های مبلی یا سبک در عین وزن پایین، مقاومت بسیار خوبی دارند.

کلام پایانی

در پاسخ به این سوال که لوله فولادی چیست، می توانیم یک سری نکات مهم را در نظر داشته باشیم که مورد توجه بسیاری از ما قرار بگیرد. این نکات مهم سبب می شوند تا شما در زمان خرید این محصولات دچار مشکل نشوید. در این مقاله سعی کردیم تا تمامی اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار دهیم. حتما برای خریدن این محصولات به فروشگاه هایی مراجعه کنید که از بابت کیفیت اجناس و قیمت آن ها خیالتان راحت باشد. فروشگاه صنایع تولیدی پیشگام در این زمینه می تواند یکی از بهترین انتخاب ها در نظر گرفته شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *